شیر فشار شکن
شیر فشار شکن در واقع شیری می باشد که فشار وارده و ورودی را کاهش می دهد و هم چنین این فشار را در خروجی شیر ثابت نگه می دارد. پس فشار خروجی کمتر از فشار ورودی می شود. این شیر ها عموما به منظور کنترل کردن فشار زیاد آب در مخازن صنعتی ، برج ها و ... به کار برده می شوند. این شیر ها برای لوله کشی آب خانگی به کار برده نمی شوند. در این مقاله قصد داریم شمارا بیشتر با شیر های فشار شکن آشنا کنیم و هم چنین به معرفی انواع آن بپردازیم. شیر ها فشار شکن انواع مختلفی دارند که در این قسمت از مقاله قصد داریم شما را با انواع آن آشنا کنیم.
انواع شیر فشار شکن
1) پایلوت دار
شیر فشار شکن پایلوت دار یکی از انواع شیر های فشار شکن می باشد که به منظور کنترل نمودن فشار بسیار زیاد به کار برده می شود. این نوع شیر دارای پایلوت می باشد و به طور مستقیم فشار وارده را کاهش می دهد. شیر فشار شکن پایلوت دار دو نوع مختلف دارد. پیستونی و دیافراگمی دو نوع شیر های فشار شکن پایلوت دار هستند. در ادامه راجع به دو نوع شیر دیافراگمی و پایلوت دار توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
دیافراگمی : شیر پایلوت دار دیافراگمی یک دیافراگم دارد که که این دیافراگم موظف است که شیر را به کار انداخته و هم چنین در هنگام کنترل جریان نوسانات کاهش فشار را به کمترین میزان ممکن برساند. شیر دیافراگمی می تواند جریان های بالا را کنترل کند. هم چنین این شیر قادر است فشار بسیار زیاد را کاهش دهد. از این شیر بیشتر در شبکه های گسترده انتقال ، ساختمان سازی ، صنعت ، آبیاری و ... استفاده می شود.
پیستونی : شیر پیستونی به منظور عملکرد شیر دارای یک پیستون می باشد. این شیر به صورت گسترده در خطوط بخار استفاده می شود. این شیر قادر است در هنگام کاهش فشار نوسانات ناشی از آن را کنترل نماید. از این شیر نیز در صنعت، ساختمان سازی ، آبیاری و هم چنین شبکه های گسترده انتقال استفاده می شود.
2) مستقیم
شیر های فشار شکن مستقیم نوع دیگری از شیر های فشار شکن می باشد. از این نوع شیر بیشتر برای کنترل فشار های نسبتا کم استفاده می شود و به صورت کاملا مستقیم باعث کاهش فشار ورودی می شود.
تقسیم بندی شیر های فشار شکن از نظر سیال عامل :
هیدرولیکی : شیر های هیدرولیکی موظف است جریان سیال موجود در سیستم هیدرولیک را تنظیم نماید. از این نوع شیر بیشتر در صنعت خودروسازی ، فولاد و ... استفاده می شود.
پنوماتیکی : از شیر های پنوماتیکی بیشتر در صنعت نساجی ، خودروسازی ، چوب و ... استفاده می شود. در واقع فشار درون این شیر توسط سنسور شناسایی می شود و سپس به کنترلر ارسال می گردد.
استفاده از شیر های فشار شکن چه مزایایی به همراه دارد؟
هزینه اندک : یکی از مزایای استفاده و بهره بردن از شیر های فشار شکن قیمت آن ها می باشد. شما برای استفاده از شیر های فشار شکن مجبور به پرداخت هزینه های گزاف نمی باشید و همین موضوع یک نقطه ی قوت برای استفاده از از شیر های فشار شکن محسوب می شود.
نصب اسان : این شیر ها به راحتی قابل نصب می باشند. به علت آسان بودن نصب و راه اندازی از این این شیر های فشار شکن بسیار استفاده می شود. شما با خریداری این شیر به راحتی می توانید آن را نصب نموده و از آن استفاده نمایید.
طراحی ساده : از دیگر مزایای این شیر ها می توان به طراحی ساده و کاربردی آن اشاره نمود.
کاهش نشتی : شیر های فشار شکن هم چنین باعث کاهش نشتی می شوند. بسیاری از افراد به این منظور از آن استفاده می کنند.
اصطکاک پایین : اصطکاک پایین این شیر ها نیز از دیگر مزایای مهم و کاربردی آن می باشد.
شیر های فشار شکن چه معایبی دارد؟
1) محیط کنترلی باید به طور کامل تمیز باشد تا اختلالی در عملکرد شیر های فشار شکن به وجود نیاید.
2) اگر فشار بسیار کم باشد رگولاتور ها قابلیت کنترلی خود را از دست می دهند.
3) رگولاتور ها با بی صدایی سازگاری ندارند.
روش و نحوه ی نصب شیر های فشار شکن :
پیش از اینکه بخواهید شیر را نصب کنید ، ابتدا لازم است شیر های سیستم را باز نمایید. این کار سبب می شود که هوای موجود داخل لوله کشی کاملا تخلیه و خالی گردد.
سپس می توانید در دو جهت این شیر ، دو عدد شیر قطع و وصلی نصب کنید. این کار به منظور سهولت در تعمیرات و هم چنین نگهداری شیر بسیار مفید و کاربردی است.
این شیر را می توانید به طور افقی یا عمودی نصب نمایید.
سپس شیر قطع و وصلی چریان که در قسمت بالای شیر نصب کرده اید را ببندید. پس از آن فنر بالای شیر را بچرخانید. این کار به منظور رسیدن به فشار مطلوب می باشد.
به منظور افزایش فشار خروجی ، لازم است فنر شیر را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید.
به منظور کاهش فشار خروجی لازم است فنر شیر را بر خلاف عقربه های ساعت بچرخانید.
نحوه عملکرد شیر های فشار شکن
نحوه عملکرد شیر های فشار شکن بر اساس دو نیرویی می باشد که کاملا متضاد یکدیگر هستند و رابطه ی کنش و واکنش دارند. در واقع نیرویی که از فشار آب ناشی می شود قصد دارد مسیر جریان را مسدود نماید. هم چنین نیروی مخالف نیز قصد باز کردن مسیر جریان را دارد. در حقیقت هر دو نیرو ها قصد دارند یکدیگر را خنثی نمایند. به دلیل خصوصیت واکنشی متغیر فنر ، فشار خارج شده از شیر به صورت ثابت و پایدار می باشد.
شیر فشار شکن P.R.V
این نوع شیر های فشار شکن وظیفه دارند فشار بالای ورودی که دائم در حال تغییر است را کاهش داده و هم چنین به فشار ثابت خروجی تبدیل نماید. به جهت جلوگیری از جمع شدن فشار استاتیک ، این شیر به صورت خودکار باعث قطعی جریان می شود. استفاده از این شیر ها سبب می شود که بهره برداری از خطوط انتقال آسان شود. هم چنین این شیر با کاهش دادن فشار های نا خواسته درون شبکه ها باعث جلوگیری از هدر رفتن سیال می شود.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!